Odplienkovanie je pre vás strašiak, či prechádzka „ružovou záhradou“?

Na začiatok dám takých mojich 5 rád.

1. rada: neporovnávať deti a nielen pri odplienkovaní. Neznamená, že keď vnučka vašej susedy, alebo dieťatko vašej kamarátky je v roku a pol odplienkované a to vaše dobre že nie trojročné ešte nosí plienky, tak sa ide zrútiť svet. Každé dieťa je iné a aj každá mama.

2. rada: Keď sa rozhodnete odplienkovať, tak v tom i zotrvajte. Samozrejme, ak dieťatko reaguje na to, že niečo z neho vychádza a uvedomuje si čo sa deje. Chlapcov odplienkovávam vyše mesiaca a niekedy mám pocit, že sme len na začiatku, potom o 2 dni bez problémov chodia na nočník a o 5 dní je všetko v gaťkách.

3. rada: nič nerobte s nátlakom na dieťa a na seba. Ak dieťa nechce sedieť na nočníku, tak vyskúšajte WC, alebo rovno dajte gaťky. Nezaberá? Máte možnosť ho nechať behať nahé na dvore u vás, či starých rodičov, alebo niekde na chate (ak žijete v byte)? Ak si vôbec nevšíma, že mu niečo tečie z jednej, alebo z druhej strany (cik, či kak), tak nie je ešte pripravené. Ak po 3 – 5 dňoch sa na odplienkovnie nechytí, tak to posuňte o pár týždňov/mesiacov. Ďalej na odplienkovanie musí byť pripravená aj mama, lebo je to niekedy fakt náročné. Napríklad prvé 3 týždne sme skoro stále boli len doma, alebo v okolí domu.

4. rada: ideál mať malý nočník, ktorý zmestíte pod kočík, či do tašky. Osvedčilo sa mi na prechádzky nosiť batoh do ktorého zmestím všetko. Konkrétne z Yourstar, lebo sa dá zavesiť na kočík nosiť na pleciach a je nepremokavý. Budete síce chodiť ako pojazdný záchod, ale pre pohodlie dieťatka všetko. Nemusíte kupovať drahý dizajnový cestovný nočník, ktorý vám ušetrí tak 15 cm priestoru. Stačí klasika malý plastový do 3 €. Je pevný, nemusíte ho skladať a umývať treba jeden i druhý.

5. rada: super pri odplienkovaní mať pants plienočky, ktoré sa dajú sťahovať ako gaťky. My frčíme na tých z Bezvaplienok , lebo dobre udržia cik i kak a Kris sa nám z nich nevyhádzal na ritke.

Samozrejme, nemusí sa s týmito 5 radami každá z vás stotožniť, ale u nás to tak funguje.

Batoh do ktorého zmestíme všetko, aj Quida.
Batoh do ktorého zmestíme okrem nočníkov, loptičiek aj Quida.

O tom, prečo deti neporovnávať…

Karinku som mala odplienkovanú v 16 mesiacoch úplne, od 3 mesiacov kakala do nočníka, výhradne len do nočníka. Jej režim kakania bol vždy ráno po rannom mliečku „posadila“ som ju na nočník. Nie nerobila som žiadnu bezplienkovú metódu, ale bola len jedna a skúšala som ako mladá mama, že čo sa nám podarí a čo nie. Neviem či zo strachu, ale sa jej pri takej polohe lepšie bruško uvoľnilo, ale ráno sme mali takýto rituál. Tak do odplienkovania s chlapcami som išla akože s istotou, že to je brnkačka. Ale ako vieme každé dieťa je iné.

Pokusov bolo veľmi veľa, netlačila som na nich.

Pokusov o odplienkovanie bolo viacero, jeden okolo ich roka, keď konečne vedeli sedieť. Ale nič, ani cik ani kak. A potom tak asi každé 3 mesiace som skúšala, ale nerozumeli tomu a bránili sa.

Prvý pokrok

Pred mesiacom (máj 2019) v ich korigovanom veku 2 roky a 4 mesiace som zaznamenala pokrok. Zrazu jedno pekné ráno Leo povedal kako a ukázal na plienku, pokakal sa. Pre niekoho kravina, no pre mňa to bolo ako osvietenie. V ten deň som im dala gaťky a odvtedy ich majú. Zotrvala som a zotrvám i naďalej. V ten deň som im dala gaťky aj na denný spánok. Viem…trošku risk nakoľko spia v našej manželskej posteli. Ale dávam pod nich prehoz a pod to ešte prebaľovacie podložky.

Vždy pred spinkaním a po spinkaní ich rýchlo posadím na nočník a skoro vždy majú suché gaťky. Na nočný spánok majú ešte plienočky, ale stáva sa, že sa budia so suchými.

chata
Ranný rituál na Chate RIMI Oravice.

Nie je to jednoduché a niekedy som mala sto chutí im dať späť plienky.

Mláčky boli a ešte aj často sú všade, niekedy zbieram hovienka s toaletným papierom napchatým v nosných dierkach. Proste mne to „kako“ vie pekne pootáčať žalúdok. Keď si náhodou jeden z nich kakne oblečený na prechádzku, tak celý ide do vane, lebo to má doslova všade. Nehody boli rôzne, pri Karinke som nezažila, že by mala ruky hnedé od hovienka. Ale vydržala som, ustála som to.

No a ako to bežne prebieha?

Ako obohraná platňa sa dookola jedného aj druhého pýtam ideš kakať, ideš cikať? Všade nosím v batohu nočníky, náhradné gaťky, nohavice, vlhčené utierky. Nerobí mi problém nočník vytiahnuť pri obchode, námestí, na ihrisku. Dedko učí chlapcov cikať ako veľkáčov – postojačky, len pre mňa je lepšie, keď sedia na nočníkoch, lebo nechcem aby boli docvrkaní kade-tade. Radi behajú nahí a polievajú trávičku a dávajú piť mravčekom.

Na kúpalisko do bazénov im pre istotu dávam ešte plavecké plienočky.

Aj na WC ich učím po sediačky, lebo ako pri chlapcoch…hm keď to ide, tak dobre, že nie je mokrý aj strop :-D.

Dávam im gaťkové plienočky, ktoré jednoducho stiahnem ako gaťky. Je pravda, že keď majú plienky, tak sa kontroluje len Leo, ten sa pýta, že ide niečo produkovať. Krisovi to je jedno, ten keď má plienku, tak tam naloží.

Nedávno sme boli cez víkend na Chate RIMI Oravice a ranný rituál ostal nezmenený, mliečko do ruky šup sadnúť si na nočník.  Aj keď ste na dovolenke, tak nezabúdajte na nastavené praktiky. Prečo? Pretože nech nie je dieťatko pomotkané čo sa kedy smie a čo kedy nie. Keď sa rozhodnete, že ide na to, tak choďte! Držím vám a malým ritkám palce, zvládnete to, buď skôr alebo neskôr.

plienky
Malá pouza počas hry, len stiahnuť nohavičkové plienky urobiť čo treba a späť na bicykle 🙂

1 Kometár

  1. Dobry den, ja som zacala odplienkovavat syna v juni, mesiac pred jeho2.narodeninami a slo to jeden super, druhy vsade len do nocnika nie a tak dokola. A potom sme sli na dovolenku a tam sme cikali do nocnika len vzdy po zobudeni a tak sa nam to pokazilo, ze uz 2.tyzden strajkuje a vobec sa na nocnik ani zachod neposadi a pyta si plienku, ze s mu paci. Inak vie kedy aj co robi aj kde to ma robit?. Tak cakam, kedy to pride a idlozime plienky. A pritom po spinkani je casto uplne suchy. Drzim vsetkym mamam paste???‍♀️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *