Ako liečiť nádchu a kašeľ bez chemických liekov – inhalovanie

Prečo má inhalátor u mňa zelenú?

Pred 16 rokmi som v strede horúceho leta dostala obojstranný zápal pľúc (pneumónia). V pľúcach sa mi vytvorila voda, upchala časť pľúc a bola prekážkou vstupu kyslíka do organizmu, opakovane mi ju vyberali. Po stabilizácii môjho zdravotného stavu (necelý mesiac) som bola prevezená sanitkou do Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy, tam som pobudla ďalší mesiac.

Našťastie nemám veľké trvalé následky, ostali mi len zrasty na pľúcach. Respiračné ochorenia znášam ťažko. Toto bolo obdobie môjho života, ktoré mi veľa dalo. Stav ohrozenia života Vás naučí inak rozmýšľať a viac sa o svoje zdravie zaujímať.

Pri deťoch som veľmi opatrná, nie som precitlivelá, ale pri prvých príznakoch začínajúcej choroby ich vylúčim z kolektívu a na scénu prichádza inhalovanie, ktoré nám neraz pomohlo.

Čo je inhalovanie

Inhalovanie je účinná terapia bez chémie. Prírodná liečba založená na prevlhčení, mineralizovaní dýchacích ciest a slizníc, je veľmi dobrá na rozpúšťanie hlienu. Liečivo pôsobí lokálne, neprechádza tráviacim traktom, je okamžite dopravené tam, kde ho potrebujeme. Takto viete liečiť kašeľ aj bez chemických liekov a sladkých sirupov.

Inhalátor premení inhalačný roztok na maličké čiastočky,  aerosol, a dostávame ho do priedušiek a  pľúc.

Inhalovaním dostávame liečivo na sliznice priedušiek až do najspodnejšej časti pľúc. Pozor! Určite neinhalujte éterické oleje, ktoré nie sú určené na inhalovanie a vhodné sú len na aromaterapiu a  vôňu.

Nepriechodnosť dýchacích ciest spôsobuje zapaľovanie, dráždenie a stekanie hlienov do tracheí a hrtanu. Dieťa nespí, rodič nespí, dojča nedokáže piť mliečko, teda sať.

Inhalovanie sa nedá porovnať s naparovaním, ktoré je nebezpečné z dôvodu rizika obarenia horúcou vodou a lieči len horné dýchacie cesty.

Prvá skúsenosť s inhalátorom

Keď mala Karin 2 roky, tak dostala prvýkrát laryngitídu. Dovtedy som o tejto chorobe ani nevedela. Každé ráno a večer sme chodili do nemocnice inhalovať. V tej dobe, 9 rokov späť, nebolo bežné inhalátor vlastniť doma, nebol štandardom domáceho vybavenia.

Kedy sme sa rozhodli zaobstarať si inhalátor domov?

Kristiánko má opakované laryngitídy od jeho 1 roku, ktoré sme vtedy doma vždy zvládli preliečiť – až na jednu. V septembri 2019 nás v noci prebudil zvláštny zvuk, bol to Kristiánko, ktorý ťažko dýchal, neodkázal plakať, hlások mal zachrípnutý. Do hodiny sme boli hospitalizovaní v nemocnici, kde najskôr inhaloval adrenalín, dostával kortikoidy do žily a pri zlepšení inhaloval Ambrobene. Po prepustení z nemocnice bola prvá cesta do lekárne, kde sme kúpili inhalátor. Stále som jeho kúpu odkladala, dlho študovala aký kúpiť. Nakoniec sme vybrali najvyššiu radu a to Inhalátor OMRON CompAir (C28P) https://www.celimed.sk/inhalator-omron-compair-c28p/ . Je to kúpa, ktorú neľutujeme a nikdy nebudeme, je to investícia do zdravia celej rodiny. Vtedy som ani netušila, že raz vám budem o tomto pomocníkovi písať.

Ako nám inhalátor pomáha?

Leonardko má celoročne nádchu, ktorá je spôsobená zväčšenou nosnou mandľou.  V blízkych dňoch ho čaká operácia (ak mu ju opäť neodložia) nosných mandlí, krčných a oboch ušiek. Horšie počuje, čo má zas za následok, že menej rozpráva a keď, tak nie je mu veľmi rozumieť. Inhalácia mu jeho stav veľmi zlepšuje. Chlapci inhalujú denne.

Používajú inhalátor len deti?

Používame ho celá rodina. Mne veľmi pred pár dňami pomohol. Dlho som chorobám odolávala, no minulý týždeň si jedna na mňa zasadla. Mala som veľmi silnú nádchu, boleli ma zuby, uši, hlava. Stav na nevydržanie.

V rámci spolupráce sme dostali inhalátor s nosnou sprchou a to OMRON (C102 Total) https://www.celimed.sk/inhalator-s-nosnou-sprchou-omron-c102-total/ . Sprchovala som si nos Vincentkou, zároveň som i inhalovala. O 2 dni som mala po nádche, podchytila som chorobu v začiatku. Zbavila som sa hlienov, nestihli mi nastekať nižšie, nedostala som sa do fázy kašľa a vykašliavania. Pre mňa, ktorú vie choroba položiť je toto zázračný stav.

 Vaše najčastejšie otázky som zhrnula

Čo všetko chlapci inhalujú, čo sa dá inhalovať okrem Vincentky?

Preventívne chlapci inhalujú Vincentku. V dýchacích cestách napomáha odhlieňovaniu. Môže sa použiť pri akútnych aj chronických zápaloch dýchacích ciest. Priaznivo ovplyvňuje i celkovú imunitu organizmu.

Už keď je nádcha, tak inhalujú mukolytiká a to inhalačný roztok Ambrobene® . Je to expektorans s mukolytickým účinkom, vyvoláva zvýšenú tvorbu hlienu a zároveň ho zrieďuje, podporuje pohyb riasiniek a tým čistí sliznicu dýchacích ciest, zvyšuje jej odolnosť proti infekcii. Mukolytiká inhalujú len do 17tej hodiny dennej, aby v noci veľmi nekašlali.

YABRO® roztok na rozprašovanie – sa indikuje pre obnovu a udržanie fyziologického stavu medzibunkových priestorov a slizníc dýchacieho ústrojenstva, ktorý bol zhoršený pri chronickom zápale priedušiek, napríklad pri astme a chronickom obštrukčnom ochorení dýchacieho ústrojenstva (COPD). Indikovaný je taktiež pri súbežnej podpornej liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú angíny, zápaly hrdla, zápaly hltana, zápaly nosohltanu, zápaly dutín, nádcha, zápaly priedušnice, ako v akútnej, tak ak chronickej fáze, pri liečbe zachrípnutí, zápalov hlasiviek, či už s poruchou hlasu, alebo bez nej.

Pred ich použitím je vhodné poradiť sa s lekárom. Na inhalovanie počas vážnejších zdravotných ťažkostí sa používajú liečivá na odporúčanie a predpis lekára. Iba ten dokáže na základe stanovenia diagnózy zvoliť optimálnu liečbu zdravotného problému. Na odporúčanie a predpis lekára sú na inhaláciu vhodné napríklad aj iné liečivá.

Na inhalovanie sa u detí aj dospelých bez vážnych zdravotných ťažkostí odporúča inhalovať sterilný fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%) – ide  o základný medikament pre inhaláciu, slúži aj na nariedenie iných liekov.

 Ako sa starať o inhalátor?

Po každom použití je potrebné dôkladne vyčistiť inhalačnú nádobku a masku, najmä ak sa inhaluje Vincentka, ktorá necháva po inhalácii jemný povlak. Tento dokáže upchať jemné trysky a znefunkčniť tak inhalátor. Masku aj inhalačnú nádobku je treba dôkladne vymyť teplou vodou a nechať vyschnúť.

Ako dlho je potrebné inhalovať?

Chlapci inhalujú 3x denne po 10 minút (máme prístroj s vyšším výkonom, tak terapia je za kratšiu čas). Keď máme ťažšiu noc a nemôžu dýchať, tak inhalujeme aj v noci, ale len Vincentku.

Čo keď dieťa vydrží inhalovať len 2 minúty, ako docieliť, aby dlhšie sedelo? Ako udržať dieťa sedieť a inhalovať, keď nechce?

Každé dieťa je individuálne. Naši sa na inhalovanie tešia. Čas od času sa stane, že jednoducho nechcú, vtedy hráme divadlo. Zoberiem ich obľúbenú hračku, hráme sa, že je chorá a oni ju liečia. Potom hračka lieči ich. Hrám maňuškové divadlo, spoločne si prezeráme knižku. Prípadne som „chorá ja“ a inhalujú oni so mnou. Nikdy ich nenútim, radšej počkám polhodinku a inhalovať ideme opakovane.

Ako dlho po otvorení inhalovať Vincentku? Koľko dní má ešte účinok?

Od otvorenia držím Vincentku v chladničke a pre účel inhalovania je možné ju použiť 10 dní od otvorenia.

Pomáha inhalovanie aj na zahlienenie po nádche?

Ak sa nádchy človek nevie zbaviť dlhodobo, tak treba vyhľadať lekára. Môže to byť symptómom alergickej reakcie, alebo inej choroby. Inhalovanie je súčasťou liečby chronickej nádchy, ako aj liečby závislosti od nosných kvapiek, kedy ľudia nemôžu bez nosných kvapiek dýchať, pretože majú zdurenú sliznicu. Pravidelným inhalovaním sa tohto problému dokážu zbaviť.

Bude nejaká zľava?

Po skončení súťaže, ktorú spustím na instagrame túto sobotu, 29.02.2020, budem mať špeciálny kód na zaujímavú zľavu.

Je inhalátor vhodný aj pre 10 mesačné dieťa?

Samozrejme, inhalovanie je vhodné už pre novorodencov, ak nevydrží s maskou na tváričke, tak môže inhalovať aj počas spánku na rukách. Stačí mu pridržať masku pri tváričke.  Alebo keď si s ním budete čítať knižku, tak masku mu držať kúsok od tváričky. Menšie detičky môžu byť položené na brušku a inhalačná maska položená kúsok od nich.

Ako často inhalovať, pomáha urýchľovať priebeh choroby?

Naši inhalujú 3 denne, keď je stav horší, tak častejšie. Urýchľuje, prípadne sa choroba nedostane do ťažkého stavu.

Ktorý je vhodný pre malé deti?

Na výber ich je viacero, ja osobne viem odporučiť 2, s ktorými mám osobnú skúsenosť.. Oba majú masku pre deti i dospelých. OMRON (C102 Total) https://www.celimed.sk/inhalator-s-nosnou-sprchou-omron-c102-total/ je inhalátor aj s nosnou sprchou, druhý OMRON CompAir (C28P) https://www.celimed.sk/inhalator-omron-compair-c28p/ je najvyšší z radu, dá sa prostredníctvom neho inhalovať aj vyššie spomínané YABRO®.

Maska netlačí na tváričke, pekne drží a dieťa má voľné ručičky. Jeden druh inhalátora je aj s odsávačkou hlienu.

Hovorili, že 2 hodiny pred spaním neinhalovať, aby sa nezačali hlieny hýbať. Mám však pocit, že večerné inhalovanie mu pomáha.

Pred spánkom sa neodporúča inhalovať liečivá s mukolytickým účinkom, ktoré vyvolávajú zvýšenú tvorbu hlienu, zároveň ho zrieďujú a dochádza ku vykašliavaniu. Fyziologický roztok a minerálky môžete inhalovať aj pred spánkom. My bežne inhalujeme i v noci, pred spánkom. Noštek, dýchanie sa prečistí a noc je kľudnejšia.

Môže sa inhalovať aj voda z vodovodu?

Nie, nemôže..

Dá sa inhalátor aj zapožičať na vyskúšanie?

Nie, nedá,  ale v ponuke sú aj inhalátory za naozaj nízku cenu, ktoré sú výkonné a keď si spočítate sumu, ktorú investujete do nosných kvapiek a liekov, investícia sa vám hneď vráti. https://www.celimed.sk/inhalator-omron-c101-essential/

 Aký je ten s nosovou sprchou, skúšala si, pomáha to chlapcom?

Ospevujem ho všade kde prídem, veľmi mi pomohol, teraz ho skúša Karinka. Obsluha je jednoduchá, nič počas „sprchovania nebolí“. Máme doma aj konvičku na nos, ale deti mi pri nej nespolupracujú, Karin z nej bolel nos, plakala a bolo jej to nepríjemné, mne taktiež. Nosná sprcha je jemná, má super účinok a je bezbolestná.

Dúfam, že sa Vám článok páčil a niekomu pomohol pri rozhodovaní, či si inhalátor zaobstarať. My naň doma nedáme dopustiť. Ak máte otázky, tak ich prosím vpíšte pod príspevok buď na Instagram, alebo Facebook.

Nezabudnite, túto sobotu (29.02.2020) na Instagrame spustím o jeden inhalátor súťaž. Po súťaži budem mať špeciálny kód na zaujímavú zľavu.

 

 

https://www.celimed.sk//  @omron_slovensko  #omron  #omronhealthcare  #celimed #inhalujemesomronom #inhalator #tlakomer


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *