Majú všetko…neviem čo im kúpiť

Viete čo je pre mňa najťažšie? Dať tipy na vianočné darčeky pre svoje deti ak sa pýta niekto z rodiny, priateľov. Sama mám s tým problém…čo im kúpiť? Veď majú všetko…

Nerada plním dom hračkami len preto, aby niečo nové pribudlo. Vyslovene neznášam nových a nových plyšákov, aj keď je to paradoxne hračka z ktorej sa veľmi tešia. 

Niektoré hračky vzbudia u nich nadšenie krátkodobé, iné majú dlhodobý efekt. Potom sú hračky, ktoré v noci ožívajú a ráno sa zjavia tam kde ich neočakávam (kocky lega v chodbe). 

Milujem hračky, ktoré sa dedia. Žiadne krehké plastové a bzučiace blikajúce potvory, ktoré vedia liezť na nervy.

Chlapci majú 4 roky a čo ich v tomto veku najviac baví? 

Pexeso 

Hoc aké, každé jedno nás vie zabaviť. Máme rôzne od rozprávkových postavičiek, cez autá, vlaky, prírodu. V obľube  je také, kde sa hľadá kombinácia dvojice mama + dieťa, napríklad kobyla so žriebätkom. Pexeso je vhodné nielen pre deti, ale i pre dospelých. Ja sama ho mám odporučené na trénovanie krátkodobej pamäte a mentálnej kondície. Ak pôjdete ku starým rodičom, nezabudnite ho vziať. Rada ho hrám aj keď zväčša prehrávam.

Lego friends (majú ho ešte po Karinke)

Najskôr som ho vysoko vysoko na hornú poličku v skrini odkladala. Minulý rok keď som bola s Kristiánkom hospitalizovaná v nemocnici rozmýšľali ako Leonardka zabaviť. Dali mu staronovú hračku. Doteraz ich toto lego baví a to som si myslela, že tak malé časti nebudú ešte vedieť spájať. Nebaví len mňa ak naň stúpim. Au! Ale to asi poznáte.

Seva

Keď sa v stories zobrazili videjká ako chlapci skladajú modré plastové časti s bielymi, tak mi vybuchol inbox (správy). Pýtali ste sa ako sa hra volá, že si ju pamätáte z detstva. 

Je to Seva a za mňa pre deti jedna z najlepších hier. Prečo? Trénujú pri tom logické myslenie, učia sa geometrické tvary, statiku, matematiku, tvorivosť. 

Postaviť kocku, kváder, staticky vymyslieť garáž s rebríkom a k tomu helikoptéru, aby sa tam niečo i krútilo je kreativita s logikou v praxi. My máme „základný model“, takú ako si pamätám ja. Keď ťuknete do prehliadača správne kľúčové slová, tak vám ukáže ponuku i v dievčenskej verzii. To v mojej dobe nebolo.

Puzzle

Na tom frčí hlavne Kristiánko. Najradšej skladá zvieratká, postupne mu zvyšujeme obtiažnosť a vyťahujeme zo skrine s menšími časťami. Nemá rád s komiksovými postavičkami ako je Spiderman a podobne. Som tomu rada. Lebo vyobrazenie podobných príšer je zväčša negatívne. Buď niekto niekoho kope, alebo držia v ruke zbraň, bijú sa… 

Drevené hračky (od koľajníc, domino až po montérsku sadu)

Toto baví mojich všetkých troch chlapov, hlavne koľajnice a vláčiky. Keď mám postaviť novú dráhu, tak viem urobiť akurát tak kruh. S Liborom si robia i mosty. Drevené hračky prežijú toho veľa. Napríklad i domino, to má už cez 10 rokov, chýba z neho pár dielikov, ale stále je ako nové.

Drevené hračky nie sú stará nostalgia ale moderné hračky o ktoré keď sa pekne staráme môžu prežiť desaťročia.

Knihy

Knihy o zvieratkách, s príbehmi ktoré nezastrašujú, ale vedia priniesť i poznanie o dobre a zle. Knihy, ktoré si nesú príbeh zo života. Momentálne ich bavia detské encyklopédie o človeku, strojoch a vesmíre.

Hudobné nástroje

Ale pozor! Žiadne s priškrteným umelým zvukom, ale také naozajstné. Drevená gitara, bubon, triangel a pomaly prejdeme na flautu. Nie, neviem na ňu hrať, ale Karin áno. Toto bude čas vyčlenený pre nich. Oni budú trénovať a ja ich budem podporovať. 

V období predškolského veku je flauta vhodný dychový nástroj, pomocou ktorého sa deťom zväčšuje kapacita pľúc, prestávajú dýchať plytko, majú správne držanie tela, vďaka čomu sú potom imúnnejšie proti chorobám.

Hudobný nástroj nie je nástroj na spôsobovanie hluku a bolesti hlavy. Keď k hre pristupujete s citom a časom. Nenechať dieťa nech si trieska hoc ako do bubna, ale venovať mu raz-dvakrát do týždňa polhodinku. Napríklad zahrať sa na rytmické cvičenia. Tým sa upevňuje metrické a intonačné cítenie. Víkendové rána u nás patria vytlieskavaniu rukami. Buď udávam rytmus a rýchlosť tempa ja, alebo deti. 

Štetce a farby

Toto je to, čo ich vie udržať dlho v kľude na stoličkách. Len pozor! Všetko musíme mať dvojmo, inak by boli naťahovačky.

Toto sú hračky, činnosti, ktoré u nás frčia. Budem rada, ak mi do komentára na instagrame pod príspevkom rovno pridávam i link https://www.instagram.com/p/CIOjecqnXX1/napíšete vaše obľúbené hračky, alebo kreatívne činnosti. Možno budú inšpiráciou pre niekoho na kúpu darčeka. 

Sama to veľmi uvítam.

Ďakujem.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *