Cestovanie s malými deťmi nie je strašiak

Cestovanie s malými deťmi autom je pre niekoho odrádzajúce, no my mu fandíme. Prečo? Áno dá sa ísť aj letecky, ale Karin sa na lietanie necíti a siliť ju nebudeme. 

Cestovanie s deťmi je hop, alebo trop.

Nebojte sa cestovať s malými deťmi. Poviem tak, malé deti = malé starosti a veľké deti = veľké starosti. Najlepšia cesta autom do Chorvátka bola, keď mali drobci len 9 mesiacov. Ich denný spánok bol dvakrát a väčšiu časť cesty prespali. Teraz sa im nezavrú ústa a potrebujú sa vybehať.

Ako i my dospelí i oni majú svoje nálady. Skúšali sme všetky možnosti cestovania. Napríklad na noc, keď sme vyrážali večer okolo 8-mej z domu. Môj manžel nemá rád cestovanie v noci, ja som nešofér a keď život našej rodiny je v jeho rukách, tak je to veľká zodpovednosť. Nie je typ, že by si pred cestou na pár hodín odpočinul, stále mu zvoní telefón a do poslednej minúty pracuje. Ak mu nezvoní telefón, tak mu tu hrajú naše tri deti. Keď cestujeme v noci, tak ja sedím ako na ihlách. Dookola sa ho pýtam: „Drobček, spíš?“

Niekto povie, že mu deti prespali celú noc v aute. Hm…tak to ste nemali nášho Kristiánka, ktorý nám dokáže revať od Žiliny až za Považskú Bystricu. Proste v noci sa tmy a svetiel bojí a aj jeho proces uspávania je vtedy zdĺhavý a vyčerpávajúci pre celú posádku.

Cestovanie v sezóne

V sezóne, keď sa chceme vyhnúť zápcham na cestarinách, tak je ideál prejsť cez Zagreb pred 10-tou hodinou ráno, ideálne aj skôr. Áno, zápcha môže vzniknúť aj skoro ráno, či v noci, ale je to menej pravdepodobné. Bežne do Zagrebu cesta trvá zo Žiliny cca 6 hodín, keď idete predpisovo. Ja som taký ten spolujazdec, ktorý dohliada na tachometer a nenaháňame km počas spánku detí. Manžel si už za tie roky zvykol. U nás je ideálny čas vyrážať z domu najneskôr o 2 ráno. Vtedy je manžel ako tak vyspatý. S deťmi si ľahne okolo 20tej a ja ešte posledné veci dobaľujem. Niekedy pred cestou nespím, veď cestovná horúčka.

Oblečenie, kočík, osušky, hračky, dečky, kozmetiku a vody už večer dávame do auta. Ráno tam dáme už len jedlo na cestu, zoberieme doklady – to kontrolujeme 2krát, keď sedíme v aute. Deti preložíme do auta a frčíme. Zväčša sa Kris prebudí, ale v rámci ospatosti za chvíľku zaspí.

V sezóne a keď je cez deň veľmi teplo, tak je ideálne prísť na miesto dovolenky čo najskôr. Ak plánujete cestu na noc, tak si to aj s hotelom, či domácimi, ktorí vám prenajímajú ubytovanie vykonzultujte. Ak sa menia hostia, potrebujú apartmán upratať. Treba sa spýtať o koľkej sa môžete nasťahovať. Prípadne, či tam bude miesto na zloženie vecí, či zaparkovanie auta. To pre prípad, ak by ste dorazili na miesto skoro ráno.

Cestovanie mimo sezóny

Vtedy si vyrazte z domu kedy sa vám hodí. My sme teraz tam i späť prvýkrát cestovali cez deň. Vyrážali sme okolo 8 mej ráno. Nešli sme na čas, ale na pohodu v aute. Zápchy neboli nikde žiadne, ani pred Bratislavou, ani na hraniciach a ani na cestarinách. Prázdne čerpacie stanice, prázdne ihriská pre deti počas cesty, odpočívadlá. A čo bolo super? Nebolo neznesiteľné teplo. Lebo v lete, keď na pravé poludnie vyleziete z auta, tak vám vyhriatá cesta dá takú facku, že hľadáte najbližší strom, aby ste sa ukryli.

Čo si zbaliť do auta, aby bolo po ruke?

Mne sa osvedčilo mať lieky a teplomer na vrchu v kufri. Raz počas cesty späť dostali chlapci horúčky a preháňalo ich. Tak sme si dávali časté prestávky na prebaľovanie, meranie teploty, podávanie liekov. Potom plienky, vlhčené utierky, zásobu tekutín nemať zahádzané v kufri auta.

Hračky do auta

Nebaľte nič, s čím by si mohli ublížiť. Teda nič ostré. Obľúbené plyšáčiky, autíčka, malé hračky, zvieratká, knižku a tablet, či mobil s rozprávkou. Doma im rozprávky veľmi nepúšťam a tablet v ruke nedržia, ale počas cesty to na chvíľu vie vykúzliť lahodné ticho v aute.

Jedlo počas cesty

Je super mať v miskách nakrájané drobné ovocie, zeleninku. Hlavne také, ktoré nevypúšťa veľa šťavy. Berte to, čo deti ľúbia. U nás je top na cesty hrozienko bezkôstkové, nakrájané jabĺčko, mrkva, šalátová uhorka. Príjemne to osvieži, nezaťaží žalúdok. Deti počas cesty na chvíľku umlčia kapsičky a drobné pečivo.

Keď sa zastavíme na odpočívadle, tak si dáme buď obed, alebo desiatu. To nekupujeme. Fast food, bagety…hm, nemusia sadnúť na žalúdok. My si buď urobíme palacinky s džemom, alebo pečivko so zeleninou a bábovku. Vyhýbam sa kysnutým buchtám a moravským koláčom. Z toho ma pred rokom veľmi nafúklo a nepohodlne sa mi cestovalo.

Pitie počas cesty

Na pitie je ideál čistá voda, voda s troškou sirupu, čaj. Vyhýbajte sa bublinkovým nápojom, vedia sa pekne počas cesty pomiešať a pri otváraní vyprsknúť.

Oblečenie na cestu

Ideálne je mať po jednom tričku a krátkych nohaviciach zbalené na vrchu kufra. Ráno môže byť chladno, potom sa deti spotia a je super prezliecť ich do niečoho suchého a čistého. Ja rada cestujem v bavlnených, alebo vo svetrových šatách, aby ma nič netlačilo na bruchu.

Diaľnice

Ak pôjdete cez Maďarsko, tak si kúpte cez net diaľničnú známku, aby ste tam nemuseli stáť v rade. Rátajte s tým, že rýchlostná cesta v Maďarsku je dlhá a nie sú zatiaľ na nej pumpy, záchody a odpočívadlá na oddych.

Na cestarinách v Chorvátsku sa dá platiť kartou, teda nepotrebujete hotovosť.

 

Koľko nás vyšla cesta?

Pohonné hmoty tam i späť sme mali za 150,99 € , prešli sme aj s výletmi skoro 2000 km.

Maďarská diaľničná známka 10 dňová 3500 HUF ( z karty stiahlo 10,87 €)

Cestarina/diaľnica Chorvátsko cesta tam a späť  374,00 Kuna (cca 50 €)

Cesta tam i späť nás vyšla 211,86€.

Nezabudnite na cestovné poistenie, platnosť cestovných dokladov a dokladov od auta. Šťastnú cestu a dobrodružstvu zdar 🙂

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *