Ako sme si z prechádzky priniesli obed
Konečne aj v Žiline začína kvitnúť baza. Dá sa použiť v kuchyni na veľa spôsobov. Dnes som deti prekvapila vypraženou bazou – urobila som ju na slano.
Zajtra ju robím opäť a aj vo veganskej verzii pre Karinku. Libor je veľmi zvedavý ako chutí, ešte ju nejedol. Ani vy? Odporúčam vyskúšať. Naposledy som ju takto pripravenú mala asi pred 20timi rokmi a dnes rozmýšľam: „Kde sa stala chyba, keď som ju na tanieri nemala tak dlho?“
Príprava je veľmi rýchla.
Suroviny:
Umyté kvety bazy (aj s hrubou stonkou, tú potom po vypražení len odtrhnete)
Vajíčka, hladká múka, mlieko, solčanka (zdravšia verzia vegety)
Postup: Pripravíme si husté palacinkové cesto, kvety bazy v ňom obalíme a vyprážame. Je to hotové za pár minút.
Ako prílohu podávame pučené zemiaky s maslom a mrkvičkový šalátik. Toto bola najobľúbenejšia príloha doma, keď som bola malá.
Príprava mrkvičkového šalátika je jednoduchá. Nastrúhate mrkvu, kto chce môže pridať i jabĺčka. Trošku citrónovej šťavy, trstinového cukru, olivový olej. Ako dieťa som mala najradšej šťavu, ktorá z tohto vznikla, tak pridávam aj vodu, aby som si ju vychutnala.
Bazu si môžete pripraviť i na sladko. Soľ v ceste zameníte za cukor, obalíte, vypražíte. V tomto prípade sa ako príloha hodí jablkový kompót.
Prajem vám dobrú chuť!
P.S.: Teraz je desať hodín večer a nejak mi vyhladlo, čím to bude?